Zapachniało smakiem

Wszyscy uczestnicy przeglądu otrzymali pamiątkowe dyplomy. (fot. ZSA-E Karolewo)

Kasza na sto sposobów” – pod takim tematem już po raz czwarty odbył się 22 lutego w Karolewie konkurs Młody Talent Kulinarny. Wśród młodych adeptów sztuki gotowania znaleźli się gimnazjaliści z Dobrcza, Kotomierza, Wudzyna, Zbrachlina i Serocka. Młodzież rywalizowała w dwu- i trzyosobowych zespołach.

Gryczana, jaglana, jęczmienna czy kuskus to tylko nieliczne z wielu odmian kasz serwowanych podczas kulinarnej rywalizacji w Zespole Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie. Przygotowane dania oprawione zostały także w formę wizualną, która wzbogacała nie tylko wygląd, ale także smak serwowanych specjałów.

– Pracowaliśmy w zespołach, ważne więc było zgranie i odpowiednio podjęte zajęcia – mówią uczestnicy spotkania. – Czuliśmy lekki stres i mnóstwo emocji, ale chyba właśnie te emocje są najważniejsze na talerzach, bo je po prostu widać i czuć. Jesteśmy zadowoleni i szczęśliwi, że oprócz konkurencji jest to dla nas także sprawdzenie swoich umiejętności, a przede wszystkim doskonała zabawa.

Zmagania kucharzy obserwowało, później zaś oceniało jury składające się z kadry pedagogicznej oraz stypendystki placówki. Spośród dziesięciu przeróżnych dań wybrano finałową trójkę.

Pierwsze miejsce zajęły przedstawicielki gimnazjum ze Zbrachlina: Dominika Szymczyk oraz Dominika Porydzaj. Tuż za nimi uplasowało się trio z Serocka – Monika Nawrocka, Monika Jakoby oraz Mateusz Glama. Trzecim miejscem pochwalić się mogły reprezentantki regionu – Aleksandra Zamojdzin i Julia Różańska z gimnazjum w Wudzynie. Zaś wszyscy uczestnicy przeglądu otrzymali pamiątkowe dyplomy.

Nagrody w IV edycji konkursu Młody Talent Kulinarny ufundowane zostały przez organizatora – Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie oraz sponsora – Sklep Wielobranżowy Barbary Spionkowskiej z Dobrcza.

Wsparcie finansowe na zakup produktów niezbędnych do przyrządzenia konkursowych potraw zapewnił Urząd Gminy. Tradycyjnie nad przebiegiem wydarzenia czuwali nauczyciele – Monika Wójcicka oraz Katarzyna Lewandowska, panie zaś wspierali uczniowie II klasy technikum żywienia oraz III klasy zasadniczej zawodowej.